Na území PSK spôsobili povodne škody za viac ako 15,14 milióna eur

26.08.2008 Prešov

Prešov 26. augusta (TASR) – Celkové škody spôsobené júlovými povodňami dosiahli na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sumu 456,75 milióna korún (15,14 milióna eur).
"Krajský úrad životného prostredia v Prešove sumarizoval škody, ktoré zaznamenali na svojom majetku občania, obce, regionálna samospráva a právnické osoby vrátane vodohospodárov a majiteľov lesov. Vzhľadom na to, že ešte stále prebiehajú v niekoľkých obciach Bardejovského okresu zabezpečovacie práce, v rámci III. stupňa povodňovej aktivity sa dá predpokladať, že táto suma ešte narastie, " uviedla dnes pre TASR tajomníčka Krajskej povodňovej komisie v Prešove Božena Jacko–Lysáková. Povodňami boli najviac postihnuté obce v okrese Sabinov, Prešov, Stará Ľubovňa a Bardejov. V Staroľubovnianskom okrese zaznamenali celkové škody vo výške 107,48 milióna korún (3,57 milióna eur).
Vzhľadom na to, že v obciach Kružľov, Kríže a meste Bardejov naďalej trvá III. stupeň povodňovej aktivity, okresná povodňová komisia disponuje len čiastočným vyčíslením škôd. V celom bardejovskom obvode naďalej trvá II. stupeň povodňovej aktivity, ktorý by mal platiť minimálne do konca tohto mesiaca.
"V pondelok 25. augusta zrušili III. stupeň obce Livov, Lukov a Livovská Huta. Starostovia týchto obcí majú povodňovej komisii oznámiť celkové škody v priebehu budúceho týždňa. Na základe doteraz doručených informácií registrujeme v okrese škody na obecnom majetku vo výške 76 miliónov korún (2,52 milióna eur), na súkromnom majetku dosiahli výšku 6,5 milióna (215.760 eur)a záchranné práce sme vyčíslili na desať miliónov Sk (331.939 eur). V týchto číslach však nie sú zahrnuté škody a náklady na záchranné práce vlastníkov lesov a Slovenského vodohospodárskeho podniku. Odhadujem, že konečné vyčíslenie škôd by malo byť známe do 10. septembra, " dodala pre TASR prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Bardejove Mária Hankovská.
PSK zaznamenal škody spôsobené povodňami predovšetkým na komunikáciách, ktoré sú v jeho správe. Tie vyčíslili na viac ako 117 miliónov Sk (3,88 milióna eur).
 

Vyberte región